Veelgestelde vragen

 • Hoe onderhoud ik mijn aluminium schrijnwerk?

  Het best reinigt u uw aluminium schrijnwerk in een beurt samen met het glas. Dit gebeurt met water, spons en een neutrale, niet-krassende zeep. Het is belangrijk om geen solventen, alcalische producten, zure producten of schurende producten te gebruiken.

 • Hoe dikwijls moet ik mijn aluminiumschrijnwerk reinigen?

  U kunt uw aluminium schrijnwerk het best gewoon met water en neutraal detergent. In een landelijk omgeving volstaat het uw schrijnwerk 2 maal per jaar schoon te maken. In een stadsomgeving, nabij een industriegebied, aan de kust, in de buurt van zwembaden...., dient het schrijnwerk 4 maal per jaar gereinigd te worden. Gedeelten die niet aan de regen zijn blootgesteld, dienen eveneens 4 maal per jaar gereinigd te worden.

 • Hoe reinig ik sterk vervuild aluminium schrijnwerk?

  Voor situaties waarin water en een neutraal detergent niet zouden volstaan, heeft Reynaers Aluminium een aantal producten ontwikkeld.

  Voor gelakt aluminium schrijnwerk: REYNACLEAN. Dit product reinigt zeer doeltreffend en laat bovendien een speciale beschermende en waterafstotende laag achter.
  Voor geanodiseerd aluminium schrijnwerk kunt u REYNAERS ELOXAL CLEANER gebruiken.
  Voor uitzonderlijke gevallen van sterke vervuiling kunt u een beroep doen op : de REYNAERS HEAVY DUTY CLEANER: het intensive reinigingsmiddel voor alle aluminium schrijnwerk, zoals als geanodiseerd. Het vuil lost genadeloos op en kan nadien probleemloos worden afgewassen.

 • Wat kost het onderhoud van aluminium schrijnwerk?

  Het grote voordeel van aluminium is de stevigheid van het materiaal: het breekt niet en vervormt niet. Wanneer een profiel ernstig wordt beschadigd, kan het meestal worden gerepareerd. Zo hoeft u geen nieuwe onderdelen aan te kopen. Deze eigenschap, gecombineerd met de duurzaamheid van het materiaal, maakt aluminium schrijnwerk op termijn goedkoper dan schrijnwerk uit een ander materiaal. Alle nodige onderhoudsproducten kunt u bekomen bij uw Reynaers aluminiumschrijnwerken. Hij kan u ook een REYNAERS CLEANING BOX bezorgen: een set met kleine hoeveelheden van de verschillende producten.

 • Thermische breuken?

  Deze breuk treedt op wanneer tussen 2 zones van de ruit een te groot temperatuurverschil ontstaat. Temperatuurverschillen zijn mogelijk omdat glas een slechte warmtegeleider is.
  Een gedeelte van de ruit absorbeert warmte, stijgt in temperatuur en zet uit. Het gedeelte in de sponning blijft koud(er) maar wordt meegetrokken door het warme gedeelte. Dit veroorzaakt drukspanningen in het warme deel en trekspanningen in het koude deel.
  Voorbeeld : wanneer een rolluik half wordt neergelaten: de zon verwarmt het onderste deel van de ruit terwijl het deel onder het rolluik koel blijft. De breuk is herkenbaar aan een barst die bij de basis loodrecht staat op de glasrand. De scheur volgt verder de grens tussen de koude en warme zone omdat hier de hoogste schuifspanningen aanwezig zijn.
  De barsten nemen dikwijls zeer grillige vormen aan, waardoor ze gemakkelijk te onderscheiden zijn van bijvoorbeeld een mechanische breuk.

 • Nieuwe glasnorm NBN S23-002 voor veiligheid van personen tegen verwondingen en doorval.

  Deze norm is verplicht en bepaalt onder meer de vereisten voor veiligheidsbeglazing en definieert de te gebruiken glastypes.

 • Waarom zijn afvoergaatjes nodig?

  Deze zijn nodig om het insijpelend water in het profiel af te voeren. Zo kan er geen vorstschade ontstaan door niet afgevoerd water. Op regelmatige afstand worden gaatjes geboord die worden afgedekt met een kunststof kapje.
  Afdekkapjes bestaan enkel in wit, zwart of grijs.

 • Blijven aluminium ramen en deuren hun vorm behouden?

  Aluminium "leeft" niet, in tegenstelling tot andere materialen die gebruikt worden voor buitenschrijnwerk. Aluminium neemt geen vocht op en kent bijgevolg geen vochtuitzettingen. Onder invloed van temperatuur zet aluminium beperkt uit. Er zijn geen gevolgen voor het aluminium zelf, zodat er zelf er geen kieren of scheuren ontstaan. Indien u een uitzonderlijk grote constructie wenst, worden uitzettingsvoegen voorzien. Deze vangen mogelijke uitzettingen van temperatuurverschillen op. De knowhow van de technische dienst van Reynaers Aluminium staat hiervoor ter beschikking van uw architect en de Reynaers aluminiumschrijnwerker.

 • Hoe lang zal mijn schrijnwerk meegaan?

  Aluminium vervormt niet. U geniet er levenslang van zonder te moeten investeren in verf, beits of vernis of in speciale producten tegen ongedierte. Gezien aluminium niet wordt aangetast door UV-stralen of vochtigheid, en geen hinder ondervindt van temperatuurschommelingen of wisselende weersomstandigheden, zult u ook nooit te kampen krijgen met barsten of scheuren.

 • Is er een risico op roesten of rotten?

  Neen, dit risico is onbestaande: aluminium wordt niet door aangetast door roest of verrotting. Ruw aluminium vormt, bij blootstelling aan de buitenlucht, een natuurlijke beschermende laag.

 • Hoe stevig zijn aluminium ramen en deuren bij grote afmetingen?

  Het is mogelijk om met aluminium grote overspanningen te realiseren zonder daarbij andere materialen te gebruiken. De aluminium profielen worden door extra zware aluminium profielen versterkt tegen de winddruk of het gewicht van bijzonder zwaar glas. Uiteraard blijven er altijd grenzen ten aanzien van maximale afmetingen en overspanningen. Raadpleeg uw architect of leverancier als u iets speciaals voor ogen hebt.